duminică, 30 septembrie 2012

Pesto raw vegan cu cozi de păpădie

 
Este un pesto de la care nu am așteptat prea mult din partea gustului, se voia aproape medicinal, dar cred că combinația de semințe gustoase și ulei îmblânzește orice amărăciune,  doar e cu ingrediente autohtone. E interesant că loboda își schimbă gustul și pare a fi ca cea gătită din plăcintele și pupii bunicii făcuți la cuptor.

Am pus:

- o mână lobodă
- o mână spanac
- vreo 30 cozi de păpădie
- 5-6 nuci
- 2-3 linguri semnițe de floarera soarelui
- ulei de floare cât să-l cuprindă
- sare după gust
 
Verdeața mărunțită cât mai fin dar nu pastă, semințele la fel, am așezat totul în borcan, uleiul adăugat peste, amestecat și păpat. Eu l-am folosit ca dresing pentru salate.

luni, 10 septembrie 2012

Kefir de cocos

     
 
Am făcut destule experimente cu granulele de kefir de lapte, a fost prima mea cultura probiotică și după ce s-a înmulțit a trecut prin multe. Am ajuns la concluzia că este foarte trainică, am lăsat-o chiar 8 luni fără să o hrănesc, afară și la frigider, până s-a deshidratat laptele și am dezlipit-o cu furculița de pe fundul borcanului! Chiar și în condițile astea am reușit să o resuscitez.
     Îmi place că este destul de versatilă, trăiește și în altceva decât în lapte, poate fi folosită și ca kefir de apă.

     Am reușit însfârșit să o scald și în laptele meu preferat, laptele de cocos și a rezultat kefirul de cocos, care pare un kefir obijnuit, cu aromă de cocos. Este mai lichid, mai mult zer în partea de jos și mai gros la suprafață unde se adună crema.
      Laptele de cocos l-am obținut cu blender-ul, o nucă de cocos și până la 1,5 l apă, poate fi mai consistent sau mai diluat după preferință, pentru kefir este mai bine mai concentrat, pentru că altfel rezultă prea mult zer.

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Cum să obții un pui de Kombucha din oțet de Kombucha



       Teoretic știam că kombucha se poate obține și prin lăsarea lichidului obținut la fermentat fără ciuperca mamă. Practic, este chiar foarte simplu și productiv.

      Fiind plecată am lăsat o kombucha cu ceai din ceai verde și angelică aproape 2 săptămâni la cald, a devenit cam oțetică. am recuperat puiul frumos și gras pe care l-a format între timp și lichidul l-am păstrat într-o sticlă pentru a obține oțet de Kombucha că nu mai era prea paletabil. Spre surprinderea mea după aproximativ încă vreo două săptămâni am obținut un pui frumușel. L-am lăsat la îngroșat dar...după aproximtiv o săptămână jumătate a coborât jos și a lăsat încp un pui în jur de 1 cm grosime, la suprafață.

      Și nu e suficient, acum după încă două săptămâni am deja al treilea pui și două ciuperci mame care s-au scufundat, să o mai las?

 
      Mnenționez că în locul unde le păstrez este destul de cald și ziua depășește 30 grade, pe vremea asta o schimb cam la 5-6 zile și se acrește destul de mult. Pun 3-4 linguri de zahăr la litru.