duminică, 26 august 2012

Bacon de vinete sau Chipsuri de vinete

 
Baconul de vinete este o metodă paletabilă de a mânca vinetele crude. M-am inspirat din bucătăria raw de youtube. În principiu rețeta presupune marinarea și apoi deshidratarea vinetelor, ceea ce face să dispară din gustul amar, chiar să devină gustoase.
 
Ingrediente:
- o vânătă
- ulei (eu am folosit de floarea soarelui presat la rece, uleiul de măsline ar putea accentua aroma amăruie a vinetelor)
- condimente: sare, piper, boia, usturoi pulbere/ am mai făcut o variantă cu un amestec italian
 
Postgustare mă gândeam că dacă uleiul ar fi unul saturat (ulei de cocos) și aș mai fi pus și puțin fulgi de drojdie ar semăna mai mult cu bacon-ul.



Cum le-am făcut:
Am feliat vânăta, le-am presărat cu sare și le-am lăsat la marinat pentru a elimina apa amărui, cam 2 ore, le-am stors cu mâna, le-am dat prin ulei, le-am presărat cu condimente și le-am pus la hiberant de seara până a doua zi la amiază în deshidrator. Gustoase, mie îmi place să le mănânc cu muștar. Au o textură elastică și cer a fi mestecate bine, tura viitoare le-aș deshidrata mai puțin, însă pentru a fi păstrate o perioadă mai lungă e bine să fie mai uscate.


luni, 6 august 2012

Pastă de dinți naturală și mască de față


Am experimentat o variantă de pastă naturală pentru curățarea dinților, inspirație pasta de dinți Argentum de la Vivanatura, care mi se pare ieftină și bună, personal mi s-a părut că ajută la remineralizarea smalțului. Cusurul ei era că avea glicerină care se presupune că îmbracă dinții nepermițând remineralizarea, comparativ cu pastele de dinți din comerț mi s-a părut superioară.
Pasta de dinți naturală
Pentru aproximativ 25 g am pus:
- cam 40 % ulei de cocos pe care l-am încălzit să se lichidifieze
- cam 50% argilă gri micronizată
- 15 picături de argint coloidal cu concentrție mare, de 30
- 15 picături ulei esențial de mentă
- 5 picături ulei esențial de portocală
- 4 picături ulei esențial de eucalipt
- 6 picături esență de stevie
- un vârf de cuțit de spirulină
- un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
       Uleiul de cocos are efect antibacterian datorită acidului lauric și este indicat și singur pentru spălarea dinților, constituind o bază bună pentru legarea pulberilor, plus efectul favorabil asupra gingiilor, stimularea enzimelor lipolitice ( a se vedea clătirea cu ulei- oil pulling). Argila dă efectul de curățare și remineralizare și alcalinizare fără a fi prea abrazivă, beneficile bicarbonatului pentru igiena orală se cunosc, eu am pus-o mai ales pentru alcalinizare, mi se pare însă abrazivă ca pulbere și mai e și controversa aluminiului, deci am preferat să pun puțin. Uleiurile esențiale au efect antibacterian, reîmprospătează respirația, am ales să pun variante plăcute gustului, după un experiment eșuat din cauza unor uleiuri esențiale alese după proprietățile lor dar descurajant din punct de vedere papilar, stevia pentru gust, efectul antibacterian și de prevenire a cariilor; spirulina în special pentru gingi.
Are un gust plăcut dar arată neplăcut :), nu seamănă cu o pastă din comerț, așa negruță să facă dinți albi :). Se simte frumos la periaj, e blândă, curăță bine.

Am făcut și o variantă mai comercială, unde aceleași ingredinete le-am împrietenit în proporție de 60% cu 40% pastă de dinți obișnuită, rezultând o înbunătățire a pastei comerciale, care mai face și ceva spumă.
Pasta de dinti naturală 60% cu pasta comercială 40%

Partea faină e că pasta aceasta de dinți e un produs practic și versatil. Poate fi folosită și ca mască de față, o variantă handmade de mască practică în călătorii pentru că se conservă bine, ideală pentru tenurile grase, mixte. E foarte răcoroasă, bună mai ales vara și așa de mentolată că desfundă sinusurle.

duminică, 5 august 2012

Salată cu rădăcină de brusture

       Salată cu rădăcină de brusture

       În bucătăria tradițională asiatică rădăcina de brusture se mănâncă gătită, eu am încercat doar varianta crudă și este chiar mai paletabilă decât mă așteptam. Ca textură mi se pare că seamănă cu păstârnacul, dar cu o senzație mai consistentă și poate mai grasă.





                    Am intrdus-o într-o salata ușoară ce conține:
- morcov
- tomate
- castraveți
- radacină de brusture
- salata verde
- sare, piper, alte mirodenii după gust
- pesto de verdețuri și semințe

Morcovul și castravetele le-am dat pe spiralator ( e o formă mai rapidă de a mărunți ușor morcovul în loc de a-l rade), se taie și roșile, salata, rădăcina de brusture dată pe răzătoare mare, se adaugă sare, pesto. Se mai poate adauga ulei, alte condimente, eu am considerat suficient uleiul din pesto.

     Poftă mare!