marți, 12 iunie 2012

Brusturele

Pana si brusturii sunt comestibili!



Pe langa proprietattile medicinale remarcabile brusturii pot fi introdusi in dieta, in special radacinile tinere si bobocii florilor, sau in Japonia chiar si frunzele tinere. Este un ingredient traditional in bucataria  asiatica folosit in diverse retete, in stare cruda, gatita sau murata. In Marea Britanie se foloseste pentru prepararea unei bauturi impreuna cu papadia si in vechime era folosit la prepararea berii pana la inlocuirea cu hameiul.
     
Radacina de brusture este cunoscuta in principal ca un purificator al sangelui si in special la vindecarea bolilor de piele ca absecsele, acnea, psoriazis si eczeme crescand circulatia puriferica si ajuta la detoxifierea epidermei. Are efect sudorific ajutand la eliminarea toxinelor prin piele si la inbunatatirea circulatiei.
Contine o cantitate mare de inulina, un tip de carbonhidrat ce intareste ficatul si ajuta in diabet si hipoglicemie. Acesta impreuna cu alte substante mucilaginoase continute au efect calmant asupra tractului digestiv.
Contine poliacetilena ce ii da plantei proprietatile antibacteriene si antifungice. Este utilizata ca un laxativ usor si ajuta la eliminarea acidului uric si a gutei, avand proprietati diuretice. Ajuta rinichi sa filtreze impuritatile din sange mai repede, curata congestiile din sistemul respirator, limfatic, urinar si circulator. Elibereaza retentia de apa, stimuleaza digestia, inbunatateste functia rinichilor sia bilei.
fiind folosita de-a lungul istoriei in boli ale rinichilor, curatarea sistemului limfatic, reumatism, guta, boli ale tractului digestiv, constipatie, cataracta, febra, infectii, retentie de lichid si boli ale pielii. Este cunoscuta si studiata in prezent pentru proprietatile sale inhibitoare tumorale. S-a observat ca are un efect blocant asupra substantelor chimice cancerigene. Protejeaza asupra degradarii celulare  si cresterii anormale a celulelor avand proprietati antioxidante si antimflamatoare puternice.

Este utila deasemenea  in regenerarea celulara, in tratamentul bolii Crohn si a diverticulitei, la recuperarea din hepatite,  deasemenea stimuleaza apetitul fiind utila in anorexie nervoasa

Siguranta
Radacina de brusture seamana foarte mult cu Belladonna (Atropa- Belladonna),o planta foarte otravitore. Pentru a le distinge e usor a observa partea aeriana.




Am reusit sa dezgrop ceva radacina si spre surprinderea mea e mult mai gustoasa decat ma asteptam, e crocanta si mi se pare ca are o consistenta ceva mai grasa decat radacinoasele. Am vazut ca se mananca gatita dar e buna si asa si e o varianta calorica de hrana salbatica ceea ce e important. Ce a mai ramas de la degustari a terminat intr-o salata.



Tags: Brusture, hrana salbatica, raw food, mancare cruda, hrana vie, radacinoase, antimflamator, antibacterian, antifungic,diuretic, guta, acid uric, curatarea sistemului limfatic, boala Crohn, inhibitor tumoral, antioxidant, detoxifiere